Navadna konopljika

vitex, navadna konopljika
www.holistic.si/izdelek/vitex-ali-navadna-konopljika-600-mg/

Vitex agnus castus ali navadna konopljika je dišeča rastlina z lepimi cvetovi, ki se kasneje razvijejo v majhne temno rjave plodove. Čeprav jo pri nas in na Mediteranu ter še kje poznamo predvsem kot okrasno rastlino, ki polepša prav vsak vrt, pa je v resnici že tisočletja znano, da se ta grm oziroma drevo lahko uporablja tudi v druge namene. V članku si lahko preberete, kakšni so njeni učinki in zakaj je to rastlino dobro poznati.

Rastlina iz zakladnice tradicionalnega zeliščarstva

Treba je vedeti, da se je navadna konopljika oziroma rastlina z latinskim imenom Vitex agnus castus, ki jo nekateri zaradi tega imenujejo tudi samo Vitex, uporablja že v tradicionalnem zeliščarstvu. Že davno nazaj so vedeli, da uravnava delovanje žlez oziroma naših hormonov.

O njej je pisal že Hipokrat, uporabljali so jo v srednjem veku in še kasneje, danes pa je spet popularna, čeprav kar nekaj let o njej ni bilo veliko slišati. Na srečo se je vedenje o tem, kakšne učinke ima, spet obnovilo in vedno več ljudi ve, za kakšno rastlino gre in za kaj se jo uporablja.

Pomoč pri ženskih težavah

Gre torej za zdravilo iz domače lekarne, ki se uporablja pri različnih ženskih težavah, kot so na primer:

  • hormonsko neravnovesje,
  • boleče menstruacije,
  • izostanek menstruacije
  • simptomi PMS,
  • glavoboli, ki nastanejo zaradi nihanja hormonov,
  • težava, povezanih z menopavzo itd.

Vse naštete težave so zelo pogosto in z njimi se srečuje veliko žensk. Pri njih si pomagajo na različne načine, a ne vedno uspešno. Nekatere ženske se tako z bolečimi ali nerednimi menstruacijami enostavno sprijaznijo, čeprav to vpliva tudi na težave pri zanositvi, enako pa se jim zdijo samoumevni tudi simptomi PMS ali težave v menopavzi. Vendar vse našteto lahko omilimo, pri čemer nam lahko pomaga tudi navadna konopljika oziroma njeni plodovi. Pri tem se lahko uporablja kot čaj, v obliki tinkture ali se jemlje v tabletah oziroma kapsulah. Slednje lahko naročite tudi na spletni strani Holistic.si, kjer si lahko tudi preberete nekaj več o tej rastlini.