He Shou Wu

Lahko bi ga kar poimenovali za korenino življenja! He Shou Wu je namreč pravi eliksir mladosti, vrelec življenja, ki je zelo spoštovan v kitajski tradicionalni medicini.  Najbolj kakovosten He Shou Wu je tisti, ki je staran najmanj šest let,  saj se komaj takrat aktivirajo vse zdravilne lastnosti te »čudežne« korenine.

Podobno kot maca in ašvaganda, je He Shou Wu v bistvu zmleta korenina ovijalne rastline, ki raste na goratih predelih Kitajske. Dobesedni prevod v slovenski jezik se glasi »črnolasi gospod He« in ta analogija ni zaman, saj naj bi He Shou Wu pomagal preprečevati nastanek sivih las, je pa tudi na splošno zelo koristen za zdrave in močne lase. To niti ni tako nenavadno, saj He Shou Wu najbolj pomaga pri regeneraciji jeter in ledvic, ta dva organa pa po kitajski tradicionalni medicini najbolj vplivata na staranje organizma. Tako da če se borite s prezgodnjim sivenjem, je zdaj še pravi čas, da ukrepate! Z rednim uživanjem He Shou Wuja boste okrepili slabotna jetra in ledvice, vaši lasje pa bodo počasi dobili nazaj vašo naravno barvo.

Obstaja tudi uradna znanstvena raziskava, ki so jo opravili na univerzi Hunan, na Kitajskem, kjer so zabeležili dober odziv pacientov z Alzheimerjevo boleznijo, saj so se na He Shou Wu odzvali veliko bolje kot na »klasično« zdravilo, ki so ga sicer jemali.

Večina He Shou Wuja v prahu, ki ga dobimo tudi v naših trgovinah,  je pred predelavo prekuha v vodi s črnim fižolom, saj ima tako obdelan prah najboljše lastnosti za naše telo. Nepredelan He Shou Wu ima lahko odvajalen učinek, sicer pa ga lahko uživate brez večjih zadržkov.

Idealen je za preventivo proti raku,  zvišuje telesno energijo in povečuje vzdržljivost. Seveda se nič od tega ne zgodi čez noč, da bi vse zdravilne lastnosti prišle do izraza, ga morate redno uživati vsaj nekaj mesecev.

Najbolje bo, če ga za začetek uživate po eno čajno žličko na dan, ki jo dodate najljubšemu čaju ali prekuhani vodi.