Vas mika ašvaganda?

Marsikateri zagovornik naravnega načina življenja se precej razburja nad globalizacijo in napredkom v tehnologiji, ter vsem, kar sta prinesla. Res je, da po eni strani povzročata, da se ljudje obračamo proč od naravnega in tradicionalnega življenja, a potrebno je priznati, da imamo na voljo izbiro – globalizacija in tehnologija nam omogočata, da se k naravi zaradi njiju tudi vračamo. Kar pomislite na vse naravne negovalne sestavine, ki jih uporabljate, kadar posežete po naravni kozmetiki. Na vse prehranske dodatke, ki krepijo telo in vračajo zdravje, pa prihajajo iz povsem drugega konca sveta. In na živila, brez katerih bi bila naša prehrana precej enolična, tako pa lahko z njimi zaužijemo vsa potrebna hranila, »zamaskirana« v kak eksotičen sadež, oreščke, gomoljike in podobno …

Ašvaganda

Med tistimi novostmi iz narave, ki smo jih zaradi globalizacije prejeli od drugih kultur, je tudi ašvaganda. Gre za rastlino, ki jo zaradi njenega vonja imenujejo tudi prepoteni konj, prav tako pa se ponaša z imenom indijski žensen. Uporablja se v ajurvedi, pri čemer deluje zdravilno njena korenina. Ta je pri nas na voljo zmleta v prah in po njej marsikdo posega kot po izjemnem prehranskem dodatku.
Kakšne lastnosti ima ašvaganda? Velja za živilo, ki pomaga vzpostaviti ponovno ravnovesje v telesu, sicer pa precej vpliva na živčevje. Tako po njej marsikdo poseže zaradi stresa in neprespanih noči, prav tako pa z njo poskrbi za zdravje živčnega sistema in naj bi pomagala v boju s Parkinsonovo boleznijo, demenco in tudi artritisom. Gre torej za korenino, ki lahko pomaga tako ljudem v najbolj aktivni življenjski dobi, kot tistim, ki so v jeseni življenja in si ne želijo izgubiti svoje čilosti oziroma bi radi preprečili umsko pešanje.
Ker gre za ajurvedsko rastlino, pa mora gotovo pomagati še pri čem več, sicer med indijskimi zdravilci ne bi bila tako cenjena. Res je: uporabljajo jo tudi za uravnavanje hormonov, za spodbujanje reproduktivnih organov, za stabilen krvni sladkor, pomaga pri učenju in spominu.

Ašvaganda na slovenskih policah

Tudi sami razmišljate o tem, da bi poskusili ašvagando? Če si želite na naraven način povrniti čilost in se znebiti stresa, vam jo vsekakor priporočamo. Posezite po takšni, ki je 100% naravno pridelana, kajti tako kot pri drugih superživilih, lahko tudi pri njej pride do velikih razlik v kakovosti.