Peskanje s suhim ledom-praktično in čisto čiščenje

Se ukvarjate s proizvodno obrtjo ali ste zaposleni v industriji, kjer se pri delu uporabljajo stroji, ki so že tako umazani, da je vprašanje časa, kdaj bo pričela umazanija vplivati na kakovost izdelkov? Ali pa je morda potrebno čiščenje zaradi sledenja strogim predpisom, ki zahtevajo visoko stopnjo čistoče v samem obratu in tudi na stroju? V tem primeru je potrebno peskanje s suhim ledom. To je visokotlačno čiščenje, pri katerem se ne uporablja voda, temveč suhi led, ki učinkovito »odpihne« in »odlušči« še najbolj trdovratno nesnago, vendar na precej čist način – peskanje s suhim ledom pusti za sabo bleščeče stroje, ki so videti kot novi, na tleh umazanijo, ki ste jo odstranili z njih, poleg nje pa niti ene kapljice vode. Ničesar mokrega ni.

Za peskanje s suhim ledom se uporablja zamrznjen ogljikov dioksid. CO2, ki je naravna sestavina zraka, nam omogoča, da se lotimo čiščenja brez agresivnih kemikalij, deluje pa še boljše od njih. Peskanje s suhim ledom namreč pomeni obdelavo površine z drobnimi delci ogljikovega dioksida v trdnem agregatnem stanju, površina pa se obdeluje z visokotlačno črpalko. Suhi led torej peska učinkovito in povsem »na suho« – ko CO2 izgubi svojo trdno obliko, namreč preide naravnost v plinasto, torej brez vmesnega tekočega agregatnega stanja – preprosto izpuhti.
Peskanje s suhim ledom se uporablja v najrazličnejših obrteh in industrijah. Povsod tam, kjer čiščenje z vodo ni mogoče oziroma ne bi bilo učinkovito. Odličen primer za klasično peskanje s suhim ledom je čiščenje tiskarskih strojev, pri katerih se doseže tudi najbolj težko dostopne dele, ne da bi bilo treba sam stroj razstaviti. Drobci ledu merijo zgolj nekaj čez milimeter in lahko se očistijo tudi vsa tesnila in kabli, niti plastični deli niti sama površina stroja pa se pri tem niti malo ne poškodujejo – le vsa zasušena barva preprosto odpade.