Operacija hernije diska

Hernija diska povzroča lahko velike bolečine in je zato zdravljenje nujno. Specialist se na podlagi stanja odloči, ali se zdravljenje lahko prične z ustrezno rehabilitacijo in nadaljuje z izvajanjem ustreznih vaj ali pa je potrebna operacija hernije diska.

Prizadetost bolnika, jakost bolečin bo določila, ali bo zdravljenje neoperativno ali pa z operacijo. Pri neoperativnem je nujno, da bolnik počiva in ima ustrezne protibolečinske tablete ter nadaljuje z zdravljenjem po navodilih zdravnika. Ko pa so bolečine tako zelo močne in kljub zdravljenju ne popuščajo ali pa morda gre za ohromelost mišice ali živca, se specialist odloči za operacijo.

Manj invaziven poseg odstranitve okvarjenega diska je ledvena mikrodiscektomija. Operacija je lahko v spinalni anesteziji ali pa v splošni. Najlažji dostop do medvretenčne ploščice je v ležečem položaju in je tako pacient med operacijo v tem položaju. Z RTG aparatom se določi HD nivo. Označi se mesto pristopa in se naredi 3cm velik kožni rez, mišice ob hrbtenici se odmakne, korenina živca se prikaže s pomočjo mikroskopa in se jo odstrani. Pri tem lahko sprosti tudi kostno zožitev v hrbteničnem kanalu in se tako sprosti HD pritisk na korenino živca. Operacija je končana v roku od pol do ene ure.

Operacija hernije diska se morda sliši najboljši način za zdravljenje, vendar je tudi kasneje pomembno, da z ustreznimi vajami krepimo mišice in ohranjamo zdravje. Po operaciji se pacienta odpelje na oddelek, po navodilih fizioterapevta izvaja ustrezne vaje. Če je okrevanje uspešno in tudi po mnenju zdravnika, lahko pacient bolnišnico zapusti že prvi ali drugi dan po posegu. V ležečem položaju pacienta domov odpelje reševalec, rane se ne sme močiti teden dni in mora biti prekrita s sterilno prevezo. 7i do 10i dan po operacijo se odstranijo šivi. Po operaciji pacient še leto dni ne sme dvigovati bremen težjih od 10kg.

Vsekakor je zelo pomembno, da se ravnamo po navodilih specialista, saj le ti lahko ocenijo dejansko stanje okvare.