Kartuše Canon – nasveti za uporabo

Tiskalniki Canon so pri nas najpogosteje uporabljani tiskalniki za domačo uporabo. Ker jih doma uporabljamo prav vsi, od starejših do otrok, se kartuše Canon včasih tudi hitro izpraznijo in zamenjati jih je potrebno z novimi. Nič težkega, za to lahko poskrbi prav vsak laik. Res pa je, da ni odveč, če vemo, kako s kartušami Canon ravnati, da z njimi ne bo težav.

Menjava in uporaba nove kartuše Canon

Pogosto se nam zgodi, da barvila v kartuši zmanjka sredi tiskanja, s katerim želimo čim prej nadaljevati, zato včasih hitro skočimo v prvo trgovino po novo, jona hitrico zamenjamo in nadaljujemo. No, bolje je, da smo nekoliko bolj počasni in previdni, saj si tako zagotovimo boljše delovanje tiskalnikov Canon in kartuš, kar bi nam morali biti glede na ceno kartuš in samega tiskalnika gotovo v interesu.
1. Strokovnjaki priporočajo, da je kartuša »aklimatizirana«. To pomeni, da je nikar takoj ne vstavite v tiskalnik, če ste kartušo prinesli iz trgovine pri zimskih temperaturah pod ničlo, tiskalnik pa imate v prostoru, ogretem na več kot dvajset stopinj. Pustite jo nekaj časa stati, da se ogreje. Ravno nasprotno pa se mora kartuša ohladiti, če ste jo poleti domov pripeljali v vročem prtljažniku avtomobila, kjer so temperature podobne savni. Sicerpa kartuše ne smete nikoli pustiti na ekstremni vročini – cel dan v avtomobilu sredi parkirišča ali shranjevanje na okenski polici lahko povzročita težave.
2. Bodite natančni in pred vstavitvijo nove kartuše vedno preberite navodila. Presenečeni bi bili, koliko ljudi skuša v svoj tiskalnik kartušo vstaviti napačno, ali pa z nje ne odstrani modrega lepilnega traku, ki je namenjen zaščiti pred uporabo.
3. Če uporabljate originalne kartuše Canon, se vam to verjetno ne bo zgodilo, a včasih so kontakti na kartuši zapackani in po vstavitvi v tiskalnik vam ta še vedno sporoča, da kartušo zamenjajte oziroma je sploh ne prepozna. Kontakti naj bodo torej čisti – ko odstranite moder trak, mesta pod njim ne prijemajte z umazanimi rokami!
4. Bi radi, da vaša kartuša Canon traja čim dlje? Potem je nikar prehitro ne zamenjajte z novo! Tiskalnik vas bo običajno pričel opozarjati na nizek nivo barvila kar kmalu, da vam pripravi na potrebo po nakupu oziroma zamenjavi, vendar pa ti še ne pomeni, da je kartuša že prazna. Včasih je v njej dovolj barvila za še kar lepo število strani!

Poskrbite, da se vaše kartuše Canon ne zasušijo

Pri ink jet tiskalnikih velja, da je najbolje, da vsakih nekaj dni ali vsaj enkrat tedensko natisnete eno stran, pri kateri se uporabljajo tako črna kot barvne kartuše. Zakaj? Ker se sicer hitro zgodi, da se barvilo zasuši v šobah, ki skrbijo za nanašanje barvil iz kartuše na papir. Da bo kartuša v dobrem stanju in ne bo prihajalo do težav s tiskalnikom, je tega torej potrebno uporabljati redno.