Kakšen hladilnik potrebujem?

Pomemben tehnični pripomoček, ki nesme manjkati v nobeni kuhinji je hladilnik. Na kratko je hladilnik gospodinjski aparat, ki nam živila ohranja sveža na nizki temperaturi. Hladilnik je sestavljen iz toplotno izoliranega prostora in toplotne črpalke, ki toploto prenaša iz notranjosti hladilnika v zunanji prostor. To pomeni, da je notranjost hladilnika ohlajena na temperaturo, katera je nižja od temperature prostora, kjer je hladilnik postavljen. Ameriški hladilnik nam je zagotovo najbolj poznan iz amreiških filmov. Znan je po tem, da vsebuje tudi zmrzovalnik, ki je postavljen na vrh hladilnika in ponavadi na zunanji strani tudi kavomat in ledomat.

V bolj razvitih državah je hlajenje živil v hladilniku je priljubljena tehnika shranjevanja živil od nakupa do porabe. Zakaj hladilnik ohranja hrano bolj svežo? Odgovor na to je zelo preprost. V hladilniku je temperatura nižja, kar pomeni da je stopnja razmnoževanja bakterij nižja kot na sobni temperaturi. Hladilnik vzdržuje temperaturo nad 0 stopinj. Najbolj optimalna temperatura, ki živila ohranja sveža je med 3 in 5°C. Hladilniki so bolj ali manj nov izum, ki je nadomestil zmrzovalne skrinje, ki so v gospodinjski uporabi že dlje časa.

Hladilniki na splošno ne dosegajo temperatur, nižjih od -23 °C, saj isti hladilni krog služi tako za hladilni kot zamrzovalni del hladilnika. Znižanje temperature v hladilnem delu lahko povzroči kar nekaj težav pri ohranjanju temperature ledišča zamrzovalnega dela, v primeru, da je zamrzovalnik vgrajen v hladilni del. Zamrzovalniki so lahko vključeni kot samostojni prostor v hladilniku ali pa kot ločena naprava. Gospodinjski zamrzovalniki so običajno pokončni, kakor hladilniki, ali skrinje. Največ gospodinjstev uporablja hladilnik z vgrajenim zamrzovalnikom zgoraj, ki se uporablja že vse od leta 1940. Hladilnik imenovan side-by-side, ki ga je uvedla Amana, ni bil med zelo priljubljenimi slogi do leta 1965, ko je bil predstavljen kot hladilnik na desni in zamrzovalnik na levi strani.

Novejši hladilniki pa lahko vsebujejo tudi grelnik vode za pripravo čaja ali kofeta. Nekateri imajo vgrajen tudi kavomat ali ledomat.